Zo ontdekte ik Yoga...

Bijgewerkt: 3 mrt 2020


Ongeveer 6 jaar geleden was mijn eerste kennismaking met yoga. Uit nieuwsgierigheid ging ik eens een lesje volgen... Waarschijnlijk heb ik 2 lessen gevolgd om tot de conclusie te komen dat het niks voor mij was. Ik voelde me ongemakkelijk doordat ik dingen moest visualiseren en geconfronteerd werd met een onrustige mind. ‘ De aap op mijn schouder’ had continue commentaar over wat er allemaal raar was of volgens mijn aapje niet klopte. De oefeningen waren allemaal wel héél rustig en het verhaal van de docent was niet erg ‘ down to earth’, dus totaal niet iets wat bij mij paste.


Aanvankelijk besloot ik dat Yoga niet bij mij paste, ik vond het te zweverig.

Tweede kans

Een aantal maanden later keek ik nog eens op de website van de betreffende yogaschool. Ik had eigenlijk maar 1 type yoga uitgeprobeerd, dus waarom zou ik ook niet eens wat anders uitproberen? Wie weet zou ik dat wel leuk vinden dus gaf ik me weer op voor een yogales. Ditmaal Vinyasa yoga - eigenlijk tegen het advies van de docent in omdat enige yoga ervaring hiervoor wel vereist was. Ik kreeg een totaal andere ervaring dan bij de voorgaande yogalessen. Het was best een pittige les waar ik mijn hoofd bij moest houden. Ik deed mijn uiterste best om de houdingen zo goed mogelijk uit te voeren. Zo kwam het dat ik deze Vinyasa les begon te volgen en uiteindelijk geen week meer oversloeg, zoniet twee keer per week ging.  Ik begon de houdingen steeds meer door te krijgen, maar vooral de ademhaling die centraal stond gaf me enorm veel energie. Mijn hele lichaam ging ervan tintelen en ik voelde me gewoon blij met niets.

Verdieping

Twee jaar later besloot ik om een opleiding te gaan volgen om me meer te verdiepen in Vinyasa yoga. Ik kwam daar in een groep met toch al wel doorgewinterde, hippe yogi’s en het bleek dat ik nog helemaal niets wist. Een beetje recalcitrant ging ik in tegen het feit dat yogi’s vegetarisch zouden moeten zijn en geen wijn mochten drinken. Hoe saai is dat! Super nuchter hoorde ik de gehele filosofie aan en besloot dat ik meenam wat voor mij logisch klonk en de rest liet ik voor wat het was. Ik stortte me vol overgave aan een dagelijkse practise om maar zo diep en zo ver mogelijk in de poses te komen. Met als gevolg dat ik een vervelende schouderblessure opliep. Ik realiseerde me dat ik voorbij mijn grens was gegaan. Blijkbaar was dat nodig om meer te leren luisteren naar mijn lichaam en niet teveel gefocust te zijn op het ‘ plaatje’ van de houdingen.

Ik was helemaal om en startte als yogadocent

Blij met mijn diploma op zak wilde ik zelf ook graag les gaan geven. Ik had tenslotte in het onderwijs gezeten, dus het paste wel in de lijn.

En zo startte ik in 2016 mijn eerste yogaklasje op een super mooie yoga plek in een kapel. Vol gas begon ik les te geven. Ik kreeg allemaal beginnende yogi’s op de mat, maar naar wat ik nu inzie, waren mijn lessen helemaal niet geschikt voor beginnende yogi’s waardoor helaas ook een deel van de mensen het voor gezien hield.

Ervaring & bewustwording

We zitten nu in 2020. Langzaamaan veranderen inzichten in het geven van les, maar ook in mijn eigen yoga beoefening. Je lichaam forceren om een pose aan te nemen hoort daar niet meer bij. Door schade en schande kom ik erachter dat yoga gaat om wat je voelt en wat je tegenkomt. Niet om hoe iets er aan de buitenkant uitziet. Waar de grenzen in mijn lichaam zich bevinden en dat ik daar ook echt naar luister. Dit heeft lang geduurd en is nog steeds een uitdaging.

Het zit zo in mij, en ik denk in velen van ons, dat je niet voldoende luistert naar wat er zich afspeelt in je lichaam.

Aanvankelijk ben je je er niet eens van bewust. Totdat het te laat is en je ziek wordt of blessures krijgt.

Ik zit lekker in mijn vel door Yoga!

Met yoga leer je goed voor je lichaam en je geest te zorgen. Vaak begint dat fysiek door houdingen uit te voeren. Als je het langer volhoudt word je alerter doordat je tijdens de yoga steeds weer met je aandacht naar ‘ binnen’ gaat. Uiteraard word je vanzelf soepeler, maar je voelt ook eerder verandering in je energie zodat je daarop kunt anticiperen. En zonder wilskracht komt vanzelf de bewustwording op vele vlakken. Bijvoorbeeld dat wat minder vlees eten helemaal niet zo’n gek idee is, en nog lekker en lichter verteerbaar ook! En dat wijntje…. ha die is er dan nog wel op zijn tijd. Maar nu voel ik wel duidelijker dat er iets verandert in mijn energie als ik een glaasje neem. Dus zonder dat ik echt wil, verandert ook hier iets.

Er valt nog heel veel te ontdekken, maar alles op zijn tijd. Het pad ontvouwt zich eigenlijk als vanzelf. Door yoga heb ik het gevoel dat ik volwassen en stabieler ben geworden. Wie weet word ik in mijn laatste helft van mijn leven ook nog eens wijs :)


87 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven