YOGA & LENIGHEID

Bijgewerkt: 22 mrt 2020Yoga is oefenen


Een veel gehoord argument om vooral niet aan yoga te beginnen is : “Ik ben niet lenig genoeg” . Een hele logische opmerking omdat alle foto’s die je van yogi’s ziet, de meest mooie en soms ingewikkelde poses tentoonstellen. Maar goed, je zou zelf misschien ook niet snel een foto posten waar je minder voordelig op staat. Dus weet, dat de foto die je ziet, is uitgekozen naar tevredenheid van de persoon die het post.

Maar nog belangrijker: deze persoon heeft hier hard voor geoefend. Tenzij je hypermobiel bent of uit de dans/ballet wereld komt, begint iedereen stijf en niet foto waardig met haar yogahoudingen. Yoga is gewoon heel veel oefenen, net als met ieder andere nieuwe activiteit die je je wilt eigen maken. Dus als jij vooroverbuigt, en je handen komen bij je bovenbenen en niet op de grond, weet dan dat er hoop is!


Ontspanning is essentieel bij yoga

Iedereen komt houdingen tegen waarbij je denkt: “Ontspannen? Hoe dan?!” De truc zit hem erin om het niet op wilskracht te doen. Als je iets wilt, dan spannen je spieren zich aan en als je spieren zich aanspannen veroorzaak je contractie i.p.v ruimte.


Om voorover te kunnen buigen heb je meer RUIMTE nodig in de achterkant van je benen, en dat creëer je door ontspanning. Ga maar iedere dag onder de douche in een vooroverbuiging staan waarbij je je bovenlichaam ontspannen laat hangen. Hoe langer je zo blijft staan, hoe meer je voelt dat je verder richting de grond komt met je handen, zonder dat je eigenlijk iets doet... En dat is lastig, want niets doen zit niet in ons snelle Westerse systeem. We worden geplaagd door onze ‘mind‘ dat er altijd iets gedaan moet worden. Maar goed, dat is een heel ander aspect van yoga. Daar hebben we het wel een andere keer over.


Laat je niet weerhouden

Voor nu…laat je niet weerhouden om yoga te gaan doen als je niet lenig bent. Het komt vanzelf. En zo niet, dan is ook dat goed.  Lenig worden hoeft geen doel op zich te zijn. Yoga kan je beoefenen met veel verschillende doelen. Dus ga bij jezelf na wat jouw doel is. En als jouw doel is: lenig worden, dan luidt het advies: oefen, heb geduld en laat spanning los!


Liefs,

Jacoliene

53 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven